Alles over bloeddrukdalingen bij ziekte van Parkinson

Zelf bloeddruk meten  > Uncategorized >  Alles over bloeddrukdalingen bij ziekte van Parkinson
0 Comments

Heb je Parkinson verschijnselen dan kunnen er zich soms bloeddrukdaling voordoen. Dit kan de dagelijkse bezigheden erg beïnvloeden. Deze bloeddrukdaling hebben een medische term, namelijk postprandiale hypotensie en orthostatische hypotensie. Postprandiale hypotensie gaat om een lage bloeddruk die met name ontstaat na een warme maaltijd. Orthostatische hypotensie is een lage bloeddruk bij het staan.

Een normale bloeddruk

Ga je staan nadat je hebt gelegen dan verplaatst je bloed zich naar de buik en benen. Dat komt door de zwaartekracht. Het hart vult zich minder met bloed en de hoeveelheid bloed die het hart rondpompt neemt geleidelijk aan af. Daardoor daalt je bloeddruk. Het centrum van je hersenen regelt de bloeddruk en signaleert dit geval. De hersenen laten de bloedvaten vernauwen en het hart sneller kloppen als reactie. Door deze twee maatregelen komt je bloeddruk weer op een normaal niveau. Dit is een goede werking van bloeddrukregulatie systeem.

Orthostatische hypotensie is een lage bloeddruk bij het staan

Kijk je naar orthostatische hypotensie dan betekent dat een lage bloeddruk bij het staan. Het bloeddrukregulatie systeem werkt dan niet goed bij patiënten. Ga je staan de vernauwen de bloedvaten niet genoeg en ook de hartslag neemt niet veel toe. Het gevolg is dat na het opstaan de bloeddruk lager wordt en ook even laag blijft. En als de bloeddruk laag blijft dan pompt het hart te weinig bloed naar de hersenen en andere delen van het lichaam. Dit kan voor veel klachten zorgen zoals licht in het hoofd, wazig zijn en duizeligheid. 

Postprandiale hypotensie is een lage bloeddruk na het eten

Postprandiale hypotensie kun je zien als lage bloeddruk na het eten van een (warme) maaltijd. Bij deze hypotensie kunnen dezelfde klachten ontstaan als bij de eerder genoemde orthostatische hypotensie. Dit soort lage bloeddruk ontstaat doordat er meer bloed naar de buikorganen stroomt. 

Wanneer klachten optreden

Klachten en parkinson verschijnselen treden op wanneer er onvoldoende bloed is dat naar de hersenen stroomt. Dat kan bij het opstaan, na een maaltijd, bij gebruik van medicijnen, na een warme douche, lichamelijke inspanning, bij warme omgeving met weinig vochtinname en obstipatie kan de klachten verergeren.